Publicat pe:: 18 mai 2024
Împărtășiți cu:

Our “neighBEAR”

Băile Tușnad este o zonă foarte bogată și în privința populației de urși. Orașul se află pe un coridor care leagă Munții Ciucului de Munții Harghitei. Acest coridor este folosit de urși pentru a ajunge dintr-un masiv într-altul, fapt care favorizează interacțiunea om-urs.

Locuitorii stațiunii au învățat să conviețuiască cu animalele sălbatice. În oraș sunt montate aproximativ 400 sisteme de garduri electrice ca să prevină eventualele pagube produse de urși. Deasemenea, la nivel local a fost realizat un prototip de coș de gunoi anti-urs ce este în curs de testare. Dacă testele vor arăta că este eficient, urmează să fie înlocuite toate coșurile de gunoi din stațiune. Astfel ar elimina posibilitatea, ca urșii să golească coșurile de gunoi prin stațiune în căutarea resturilor de mâncare.

Câteva sfaturi pentru voi, care urmează să ne vizitați orașul:
• Majoritatea urșilor evită oamenii, așa că și voi admirați aceste animale de la distanță.
• Este posibil ca urșii să fie văzuți în orice moment al zilei, însă aceștia sunt mai activi primăvara și vara, între amurg și zori. Dacă vrei să eviți să dai nas în nas cu un urs în timp ce ești pe traseu, îți recomandăm o drumeție în timpul zilei și nu strică dacă faci zgomot ca să-i dai șansa să se îndepărteze de tine.
• Dacă vezi un urs, nu încerca să-l hrănești sub nicio formă.
• Dacă călătorind cu mașina vezi un urs, nu urmări animalul și nu ieși din mașină.