Természet és környék

Tusnádfürdő számos látványosságot kínál a turistáknak.

ÓZON – Kékes színű, jellegzetes szagú gázvegyület, amelynek molekulája három oxigénatomból áll. A természetben a Nap ibolyántúli sugarainak hatására képződik. Az egyik legerősebb fertőtlenítő és oxidáló anyag.

Tusnádfürdő az ország egyik legszebb gyógyfürdője. A Hargita-hegység által határolt területet az Olt folyó szeli át, és a Csukás-tó vizében tükröződik vissza, kiemelvén a festői táj szépségét. A Kis Svájcként is emlegetett üdülőhely nemcsak földrajzi fekvése miatt kapta ezt a nevet, hanem a XX. századból származó svájci stílusú épületek miatt is. Az üdülőhely fő turisztikai látványosságai: Csukás-tó, Apor-bástya, Sólyomkő, Szent Anna-tó, sípálya, és végül, de nem utolsósorban az ásványvízforrások, amelyek különböző betegségek kezelésére szolgálnak.

Ezeknek a vizeknek a gyógyító tulajdonságait illetően él egy népi legenda. A legenda szerint valamikor létezett egy mező telis tele olyan forrásokkal, amelyek hangosan törtek a felszínre – ezt a területet a helyiek „beszélő mezőnek” nevezték el.

A források gyógyító tulajdonságait egy fiatal pásztor fedezte fel, aki mezítláb járkált sebes lábaival. Miután a pásztor többször is áthaladt a beszélő mezőn, meglepetten tapasztalta, hogy sebei begyógyultak. A mező csodálatos vizeinek híre gyorsan terjedt a környező falvakban is, így a források egyre több látogatót vonzottak.