Formular rezervare

Rezervare prin telefon
Pentru a face o rezervare prin telefon, apelati: +40 266 335 406

Tratamente balneare

Staţiunea Băile Tuşnad, este una din cele mai frumoase staţiuni montane nu numai din judeţul Harghita, dar şi din ţară şi este cunoscută şi sub denumirea de „Perla Harghitei”. Staţiune de interes  naţional, situată  pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului la 650 m altitudine medie, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase.

Contextul geografic şi bogăţia factorilor terapeutici naturali, bioclima, numeroasele surse de ape minerale, gazele naturale şi apele termale au favorizat dezvoltarea balneologiei de specialitate medicală de tip conservator prin care se folosesc factorii naturali de cură.

Factorii naturali de cură ai staţiunii sunt:

 • Clima – climatoterapia (emanaţii tonice stimulente, aeroioni negativi şi aerosoli – bioclimat relaxant, sedativ).
 • Apele minerale – carbogazoase, clorurosodice, calcice, magneziene, feruginoase, bicarbonate, hipotone – folosite in mod tradiţional pentru efectele lor vasodilatatoare în profilaxia, terapia şi recuperarea bolnavilor cardiovasculari – cură externă,  - cură internă.

Pentru cură internă se utilizează apa minerala carbogazoasă de la izvoarele nr. 2, 3 și 4.

Accesul este liber si nu se percepe tarif.

Pentru cura externă sunt folosite tratamentele balneare. 

 • Apa minerala de la izvoarele nr. 7 şi 8 este captată și prin conducte ajunge în baza de tratament, unde este utilizat în cele două bazine şi la băi individuale în căzi.
 • Gazele naturale – Mofeta – emanaţii de bioxid de carbon, folosită in scop terapeutic/recuperare – in incăperi special amenajate sub forma unui „circ roman”, iar efectele lor sunt produse de acţiunea bioxidului de carbon  resorbit prin tegumente, la care se adaugă efectele bioxidului de carbon inhalat, ca şi efectele aeroionizării crescute. Mofeta aflata în proprietatea noastră a fost recent renovată şi modernizată. Procedurile se efectuează numai la indicatie medicală sub supraveghere medicala la nivel de asistenta.

Folosirea factorilor naturali de cură – clima, apele  minerale carbogazoase, gazul mofetic – se focalizează asupra aparatului cardiovascular, prin acţiunea marcată  vasodilatatoare periferică, urmată de efect hipotensor.

Afecţiunea principală tratată in cadrul complexului balnear din Băile Tușnad este cea cardiovasculară. Afecţiuni complementare reumatismal, sistem nervos, digestiv, endocrin.

Tratamente medicale – tipuri de tratamente pe afecţiunea cardiovasculară sunt:   băi CO2, mofete, băi galvanice, masaj, etc.  Afecţiunile cardiovasculare care au indicaţii de cură balneară, sunt:

 1. Cardiopatiile ischemice cronice
 2. Hipertensiunea arterială
 3. Valvulopatiile
 4. Arteriopatiile periferice
 5. Bolile venoase cronice
 6. Subiectii cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare
 7. Afecţiunile neurologice centrale
 8. Cure balneogeriatrice

Cercetari efectuate de Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hateganu":l 

EFECTELE TERAPEUTICE ALE APELOR MINERALE CARBOGAZOASE IN RECUPERAREA CARDIOVASCULARA